ABD’nin The Wall Street Journal gazetesi, 23 Ağustos’ta Moskova yakınlarında düşen bir uçakta beraberindeki dokuz kişiyle birlikte öldüğü açıklanan Rus paralı asker grubu Wagner’in kurucusu ve lideri Yevgeniy Prigojin’in ölmeden önceki son günlerini yazdı.
Gazete, haberinde, Progin’in son günlerini ‘gelecek planları yaparak geçirdiğini’ aktardı. Habere göre, Yevgeniy Prigojin, 18 Ağustos Cuma günü, özel uçağıyla Afrika’da yaklaşık 5 bin paralı askerinin bulunduğu tahmin edilen şirketinin ilk ‘müşterilerinden’ Orta Afrika Cumhuriyeti’ne gitti. Konu hakkında bilgi sahibi üç kişinin verdiği bilgilere göre, başkentteki Devlet Başkanlığı Sarayı’nda Başkan Faustin-Archange Touadera ile görüşen Prigojin, haziran ayındaki başarısız ‘silahlı ayaklanma’nın kendisini Orta Afrika’daki iş ortaklarına yeni savaşçılar ve yatırımlar sağlamaktan alıkoyamayacağını söyledi.
‘İSYAN GİRİŞİMİNDEN SONRA DA ÜLKELER ARASINDA MEKİK DOKUDU’
Bundan kısa bir süre sonra da Wagner’e ait olan ve Sudan ordusu ile çatışmalarında Wagner güçlerinden destek aldığı ifade edilen Hızlı Destek Kuvvetleri’nden (HDK) beş komutanı taşıyan bir helikopter, Prigojin’in olduğu bölgenin yakınlarına iniş yaptı. WSJ, HDK heyetinin kendilerine füze sağlayan Prigojin’e bir ‘hediye’ getirdiğini iddia etti. Buna göre, heyet, yanlarında Wagner paralı askerlerinin güvenliği sağlamaya yardımcı olduğu madenlerden külçe altınlar getirdi. Prigojin, ardından Rusya’ya döndü.
WSJ, Afrika ülkelerinin hükümet, ordu ve istihbarat çalışanları, eski Wagner savaşçıları, aktivist gruplar ve açık kaynak verilerinden derlediği haberinde, Prigojin’in haziran ayındaki isyan girişiminin ardından ‘sessizce emekli olmayı reddettiğini’ yazdı. Buna göre, Prigojin, haziran ayından sonra da Orta Doğu, Doğu Avrupa ve Afrika arasında ‘mekik dokumuş’ ve bu sayede ‘iş bağlantılarını canlı tutmaya’ çalışmıştı.
‘DAHA İLERİ GİDİYORUZ VE BİRLİKLERİMİZİ ARTIRIYORUZ’
Batı ülkelerinin yaptırımları ile karşı karşıya olan Yevgeniy Prigojin’in uçaklarının çoğu zaman alıcı ve vericilerini kapatarak uçtuğunu ve Batı ile müttefik ülkelerin hava sahalarından uzak durduğunu aktaran gazete, bu dönemde uçağının yakıtının bitmesi üzerine en az bir kere Sahra’nın ortasına acil iniş yaptığını belirtti. Prigojin’in sahte pasaportlar kullanarak seyahat ettiğini aktaran WSJ, Prigojin’in ekim ayında Libya’ya gittiğini ve kılık değiştiren Prigojin’i yerli halkın ‘Selefi’ sandığını yazdı.
Rusya’daki askeri idarecilere karşı silahlı isyanının Prigojin’in yeni düşmanlar edinmesine yol açtığı ifade edilen haberde, Prigojin’in isyanın sona erdirilmesinden sonra da Afrika ve Orta Doğu’daki paralı askeri üslerini korumayı umduğu belirtildi. Bu bağlamda, yeni bir Wagner grubunun ağustostaki referandum öncesi Orta Afrika Ülkesine gönderildiği bilgisi paylaşıldı. Prigojin, temmuzda Kamerun basınına verdiği bir demeçte, “Küçülmüyoruz. Daha da fazlası; daha ileri gidiyoruz ve birliklerimizi artırıyoruz” demişti.
‘DAHA FAZLA ALTINA İHTİYACIM VAR’
Prigojin’in son seyahatinin Orta Afrika Cumhuriyeti’nin başkenti Bangui’ye olduğunu aktaran WSJ, Devlet Başkanı Toudera’nın sözcüsünün konuyla ilgili yorum talebine yanıt vermediğini aktardı. Habere göre, Devlet Başkanı ile görüşmesinde Prigojin ‘Wagner’in güvenliği sağlamak ve tarımda yeni yatırımları kolaylaştırmak için varlığını güçlendireceğini’ söylemişti. Bu görüşmenin ertesi günü ise HDK komutanları ile görüşmüştü. Konuya aşina Sudanlı bir yetkiliye göre, Prigojin, “Daha fazla altına ihtiyacım var” talebinde de bulunmuştu. (DIŞ HABERLER)