Dikkat: DOGE ve Bu 18 Altcoin, Borsalara Yığılıyor!

Blockchain analiz firması Spot On Chain, FTX ve Alameda Research tarafından Binance, Coinbase, OKX ve Galaxy Digital gibi büyük kripto para borsalarına yapılan önemli varlık hareketlerini ortaya çıkardı. Son dört gün içinde, DOGE dahil 19 farklı varlıkta toplam 23,59 milyon dolarlık işlem kripto topluluğunda merak ve spekülasyon yarattı. İşte detaylar…

FTX ve Alameda cüzdanlarında DOGE ve bu coinler hareketlilik yaşadı

Bu hareketlerin dökümü sektör gözlemcilerinin dikkatini çekti. Taşınan varlıklar arasında 6,8 milyon dolar değerinde 3.150 ETH, 6,41 milyon dolar değerinde 59,6 milyon ALEPH, toplam 2,48 milyon dolar değerinde 3,60 milyon CRV, 990.000 dolar değerinde 33.388 AVAX ve 848.000 dolar değerinde 50.282 LINK bulunmaktadır. Önemli bir kısmı, 6,07 milyon dolar tutarında, PUNDIX, RSR, DOGE, BCH, CHR, AXS, MATIC, UNI, ORBS, FXS, DOT, GMT, 1INCH ve SOL dahil olmak üzere 14 diğer varlığı içermekte.

Olaya bir katman daha ekleyen şey, 24 Ekim’den bu yana FTX ve Alameda Research tarafından borsalara 74 token üzerinden yaklaşık 591 milyon dolar tutarında kümülatif para yatırılması. Nispeten kısa bir zaman dilimi içerisinde bu denli önemli hareketlerin yaşanması, doğal olarak piyasa üzerindeki potansiyel etkilere ilişkin merak ve spekülasyonları tetikledi.

Neler olmuştu?

FTX, yatırımcılardan 1,8 milyar dolar topladıktan sonra 2019 yılında Bankman-Fried ve şirketin baş teknoloji sorumlusu Gary Wang tarafından kurulan bir kripto para borsasıydı. Kripto hayranları çeşitli borsalar arasından seçim yapabilirken, SEC şikayetine göre FTX “güvenli, sorumlu bir kripto varlık ticaret platformu” olarak tanıtıldı ve Bankman-Fried “müşteri varlıklarını korumak için FTX’in sofistike, otomatik risk önlemlerini” “tescilli bir ‘risk motoru’” gibi “özellikle lanse etti”. Ancak savcılar FTX’in asıl amacının Bankman-Fried’in 2017’de kurduğu kripto para hedge fonu Alameda Research’ü desteklemek olduğunu iddia ediyor.

FTX, alacaklılara ödeme yapmak için coin satıyor

FTX’in Alameda’ya FTX müşterilerinden aktarılan milyarlarca doların yanı sıra FTX’in “aşırı değerli” tokenı FTT ile gizlice finanse edilen “neredeyse sınırsız bir kredi hattı” sağladığı iddia edilmekte. Her iki şirket de Kasım 2022’de iflas başvurusunda bulunarak FTX müşteri varlıklarındaki milyarlarca doları sildi. FTX’in toplamda müşteri varlıklarında yaklaşık 9 milyar dolar kaybettiği ve bunun 5 milyar dolarlık kısmının iflası sırasında geri kazanıldığı bildirildi.

Skandal sadece kripto para ve risk sermayesi dünyasını değil, iddianameye göre Bankman-Fried’in “Kongre üyelerine ve diğer üst düzey hükümet yetkililerine kendi iş ve kişisel çıkarlarını destekleyecek kripto para düzenlemelerini teşvik etmek için” lobi yaptığı Washington DC’yi de vurdu. O zamandan beri iflas mahkemesinde FTX’in elindeki coin’leri satması için izin verildi. Böylece borsa, alacaklılara ödeme yapabilecekti. Borsalara aktarılan yukarıdaki coinler de bu ödeme amacının bir parçası.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir