Acil servislerde yoğunluk arttı: Sıcak hava kalbi zorluyor

Sıcak Hava Dalgası Sağlık Sorunlarına Yol Açıyor!

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün son verilerine göre, Basra Alçak Basıncı’nın etkisiyle meydana gelen sıcak ve kuru “fön” rüzgarları nedeniyle hava sıcaklıkları birçok bölgede mevsim normallerinden 6 ila 12 derece daha yüksek seyrediyor. Bu duruma ek olarak düşük nem oranı, hissedilen sıcaklığı daha da artırarak sağlık risklerini beraberinde getiriyor.

İzmir’de ise hafta başından beri etkili olan sıcak hava, güneş çarpması ve sıvı kaybı gibi sağlık sorunlarına neden oluyor. Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi Acil Servisi’nde sıcak çarpması şikayetiyle gelen hasta sayısında belirgin bir artış gözlendi.

Uzmanlar, özellikle 11.00-16.00 saatleri arasında dışarıda vakit geçirilmemesi, yeterli sıvı tüketilmesi, serin ve gölgeli alanlarda kalınması, açık renkli kıyafetler tercih edilmesi, aşırı egzersizden kaçınılması ve dengeli beslenilmesi gerektiğini belirtiyor.

Türkiye’nin sıcak hava dalgasından etkilenen Prof. Dr. Sedat Yanturalı, sıcaklığın özellikle kalp ve damar hastalıkları gibi pek çok sağlık problemine neden olduğunu vurguluyor. Acil müdahalenin önemli olduğunu belirten Yanturalı, aşırı sıcaktan etkilenen hastalara aktif soğutma yöntemlerinin faydalı olabileceğini söylüyor.

Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Kış ise sıcak hava koşullarının özellikle kalp ve damar hastalığı olan bireylerde ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini aktarıyor. 65 yaş üstü kişilerin hipertansiyon, diyabet, kalp yetmezliği ve koroner arter hastalığı gibi durumlara karşı daha dikkatli olmaları gerektiğini söylüyor.

Doç. Dr. Kış, ani başlayan nefes darlığı, baş dönmesi, baygınlık hissi, göğüs ağrısı gibi belirtilerde vakit kaybetmeden uzman desteği alınması gerektiğini belirtiyor. Hasta olanlara düşen önemli bir görev de hekim tavsiyesiyle sıvı dengesini korumak ve ilaç kullanımında titiz davranmaktır. Sıcak hava nedeniyle terleme ve dehidrasyon riskine karşı önlem alınması gerektiğini aktarıyor.

Related Posts

Antalya’da Paramedik Hamit Aras’ın Ölümü: Aile Adalet İstiyor

Antalya’da darbedilerek hayatını kaybeden paramedik Hamit Aras’ın annesi, ‘Çocuğumun kanı yerde kalmasın’ diyerek faillerin ömür boyu hapis cezası almasını talep etti. Aras’ın ölümü sonrası yaşananlar ve aile üyelerinin adalet çağrıları gündem oldu.

Doktorların hasta için isteyeceği tahlillere kısıtlama

Kamuda tasarruf tedbirleri kapsamında doktorların hasta için isteyeceği tahliller sınırlandırıldı. Yeni uygulamaya hekimlerden tepki yağdı: “Tedaviyi geciktirir”

Sinsi ilerlediği için griple karıştırılabiliyor! Sessiz kalp krizinde 7 belirtiye dikkat

Kalple ilgili sağlık problemlerinin bazen sinsi ilerleyebileceğinden bahseden Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Nevrez Koylan, sessiz kalp krizinin 7 belirtisini açıkladı.

Uzman isim uyardı: 12 yaş altı çocuklar hayvan kesim alanlarından uzak tutulmalı

Klinik Psikolog Sinem Baran Ekinci, Kurban Bayramı’nda 12 yaş altı çocukların hayvan kesim alanlarından uzak tutulması gerektiğini söyledi. Ekinci, küçük yaştaki çocuklarının soyut ve somut kavramları ayırt edemedikleri için kurban kesimlerinin izletilmesinden kaçınılması gerektiğini ifade etti.

4 ayda 15 kiloyu meyveyle verdi! ‘Dışarı çıkarken çantama mutlaka atarım’

TÜİK verilerine göre gençlerde obezite oranı son altı yılda yüzde 30’a yakın artış gösterdi. Uzman Diyetisyen Elif Melek Avcı Dursun, gençlerin hem fiziksel hem de psikolojik sağlıkları için meyve tüketiminin stratejik önemde olduğunu belirtti.

Bilim insanlarından ilginç tespit: Cinsiyete göre farklılık gösteriyor!

İngiltere’deki araştırmalar, melanom cilt kanserinin kadın ve erkeklerde kıyafet tercihi, beden yapısı ve saç şekli gibi faktörlere bağlı olarak farklı vücut bölgelerinde yaygınlaştığını ortaya koydu.