Mars’taki sıvı suyun geçmişi, bir çekmeceden çıktı

Bilim İnsanları Mars’ta Sıvı Su İzlerine Ulaştı: Lafayette Meteoridi Araştırması

Bilim insanları, Mars’ta bir zamanlar sıvı su bulunduğuna neredeyse emin ancak suyun var olduğu zaman dilimi ve miktarı gibi detaylar hala net değil. Araştırmacılar, Mars keşif araçlarının bulgularının yanı sıra Kızıl Gezegen’den Dünya’ya düşen meteoritleri inceleyerek bu sorulara yanıt arıyor.

Lafayette Meteoriti, yaklaşık 11 milyon yıl önce Mars’a bir asteroidin çarpması sonucu uzaya saçılan parçalardan biri. 1931’de ABD’deki Purdue Üniversitesi’nde keşfedilen bu göktaşının tam olarak nasıl buraya ulaştığı bilinmese de üzerinde yapılan incelemeler değerli sonuçlar ortaya koyuyor.

742 MİLYON YIL ÖNCESİNE İŞARET EDEN BULGULAR

Meteorit üzerinde yapılan araştırmalar, Mars’taki sıvı suyla etkileşim izlerini gösteriyor ancak bu etkileşimin hangi dönemde gerçekleştiği bilinmiyordu. Purdue Üniversitesi araştırmacıları, bu soruyu cevaplamak için meteoritteki mineralleri tarihlendirdi. Yapılan çalışmada minerallerin 742 milyon yıl önce sıvı suyla temas ettiği ve bu dönemde meteoritin yapısının değişmediği belirlendi.

PERMAFROST ERİMESİ KAYNAKLI SU

Araştırma, 742 milyon yıl önce Mars yüzeyinde büyük miktarda sıvı su olmadığını gösteriyor. Çalışmanın baş yazarı Marissa Tremblay, suyun bu dönemde permafrost adı verilen yeraltı buzunun erimesiyle oluşmuş olabileceğini belirtiyor. Bu erimenin Mars’taki magmatik aktivitenin etkisiyle düzenli olarak gerçekleştiği düşünülüyor.

MARS’TA YAŞAM İÇİN BİR ADIM DAHA

Mars’ın geçmişte sıvı su barındırdığına dair her yeni kanıt, mikrobiyal seviyede de olsa yaşam ihtimalini gündeme getiriyor. Bu gezegenin zorlu koşullara sahip olması, yaşamın evrenin başka köşelerinde de var olabileceğini düşünmek açısından büyük önem taşıyor. Lafayette Meteoridi üzerinde yapılan araştırma, sadece Mars’ın jeolojik geçmişini anlamamıza yardımcı olmakla kalmayıp aynı zamanda meteoritlerin zaman kapsülü gibi kullanılabileceğini de gösteriyor.

KAYNAK: TRT HABER

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir