Demirci’de Geleneksel Hasat Dayanışması

Manisa Demirci’de Mahalle Sakinleri Birlikte Hububat Hasadı Yapıyor

Manisa’nın Demirci ilçesine bağlı kırsal bölgelerde buğday, arpa ve çavdar hasadını el birliğiyle yapan mahalle sakinleri, geleneksel dayanışma örneğini devam ettiriyor.

Buğday, arpa ve çavdar üretimi, Demirci’nin özellikle yüksek rakımlı 79 kırsal mahallesinde yaşayan ailelerin önemli geçim kaynakları arasında yer alıyor. Sonbaharda tohum ekimiyle başlayan hububat mesaisi, hazirandan itibaren hasat telaşına dönüşüyor. Bu bölgelerdeki hasat ise her mahallede yardımlaşmayla yapılıyor.

Çiftçiler sabahın erken saatlerinde önceden belirledikleri komşularının tarlasına gidiyor. Kırsal bölgelerde arazi eğimli olduğu için hasatta orak ve tırpan kullanılıyor.

Sıcak havaya rağmen tarlada senkronize şekilde ilerleyen çiftçiler, zaman zaman söyledikleri türkülerle iş yükünü hafifletmeye çalışıyor. Öğle saatlerinde dinlenmek için mola veren çiftçilere, çocuklar da soğuk su taşıyor. Tarladaki bir ağacın gölgesinde kadınların yemek hazırlığı yaptığı hasat mesaisinde, yöreye özgü hazırlanan yemekler aynı sofra etrafında yeniyor.

Kadınlar yemek hazırlığının dışında tarlada kalan arpa ve buğday saplarını da tırmıkla topluyor. Tarlada 3 gün bekletilen ekinler daha sonra dirgenle patoz makinesine verilmek üzere traktör römorklarına yükleniyor. Yaklaşık 40 gün süren bu dönemde her ailenin hasadı bu şekilde yardımlaşmayla tamamlanıyor.

Ören Mahalle Muhtarı Yunus Yıldız, AA muhabirine, yıllardır arpa ve buğday hasadını komşularıyla imece usulü yaptıklarını anlattı. Haziranın ortasında başlayan hasadın temmuz sonuna kadar sürdüğünü belirten Yıldız, “Mesaimiz erken başlar, bir tarladaki işimiz bitince başka komşunun tarlasına geçeriz. Beraber sofraya oturur, beraber çalışırız. Çocukluğumuzdan bu yana bu güzel gelenek yaşatılır, inşallah gelecek nesiller de buna devam eder.” diye konuştu.

Hoşçalar Mahallesi’nde yaşayan Hasan Sevgi, çocukluğundan bu yana tarla işinde çalıştığını dile getirdi. Geçmişte hasat işlerinin daha zorlu geçtiğini vurgulayan Sevgi, “Aslında şimdi bir nebze daha kolay. Eskiden hasadı kızakla veya kağnı arabasıyla yapardık. O zaman harman oluşturuldu. Toprağın verdiğini hiçbir şey vermez. Biz bugünlere tarlalarda çalışarak geldik. Bu işlerin en güzel yanı yardımlaşarak yapmak.” dedi.

Related Posts

KARSAN Fabrikasında Otonom Otobüs Yangını: Bir Araç Kül Oldu

Bursa’nın Nilüfer ilçesindeki KARSAN fabrikasında, eylül ayında Paris’te yolcu taşımaya başlaması beklenen otonom elektrikli e-Atak otobüsü yangına neden oldu. Yangın, alevler içinde kalan bir otobüsle birlikte paniğe yol açtı.

Dolar ve euroda son durum ne? Piyasalarda gün ortası (22 Temmuz 2025)

İstanbul serbest piyasada dolar 40,4110 liradan, avro 47,3590 liradan satılıyor. Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında yüzde 0,48 değer kazanarak 10.666,68 puana yükseldi. Dün 10.616,18 puandan kapanan BIST 100 endeksi, güne 21,24 …

Brent petrol 68,13 dolarda: Tarifeler fiyatları vurdu! (22 Temmuz 2025)

Dün 68,94 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatı günü 68,35 dolar seviyesinde tamamladı. Brent petrolün varil fiyatı, bugün saat 09.30 itibarıyla kapanışa göre yüzde 0,32 azalışla 68,13 dolar oldu. Aynı saatte Batı Teksas türü (WTI) ham …

Avrupa borsaları karışık seyirle kapandı (21 Temmuz 2025)

Kapanışta gösterge endeks Stoxx Europe 600 yüzde 0,08 düşerek 546,58 puana, Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 0,31 değer kaybederek 7.798,22 puana ve İtalya’da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 0,36 gerileyerek 40.166,6 puana indi. Almanya’da DAX 40 endeksi …

Gram altın rekor tazeledi: Japonya seçimleri sonrası zirveye çıktı!

Altın fiyatları haftaya rekor seviyelerle başladı. Fed açıklamaları, dolar endeksindeki düşüş ve Japonya seçim sonuçları piyasaların odağına yerleşti.

Ankara’da toplu taşımada yeni dönem! O ücret resmen kaldırıldı

Ankara Büyükşehir Belediyesi, toplu taşımada kredi kartı ile yapılan bakiye yüklemelerinde alınan banka komisyon ücretinin kaldırıldığını duyurdu.