“`html
Salt Beyoğlu’nda Temmuz Ayı: Doğa ve İnsan Arasındaki İlişkiler
Salt Beyoğlu, Temmuz ayı boyunca insan ile doğa arasındaki derin bağları keşfetmeyi amaçlayan çeşitli etkinlikler sunuyor. “Hayvanların Yaşamı” sergisi çerçevesinde gerçekleştirilen “Bir Nefesin İzinden” adlı film serisi, türler arası varoluş, kırılganlık ve karşılıklı bağımlılık üzerine düşündürücü belgesel ve kurmaca yapımlarıyla izleyicileri zihin yolculuğuna çıkarıyor. Bu programın bir parçası olarak, veterinerler, sanatçılar, akademisyenler ve doğa koruma uzmanlarından oluşan geniş bir katılımcı grubu; böcek bilimi, yaban hayatı, vatandaş bilimi ve arılarla insanlar arasındaki ilişkilere dair derinlemesine konuşmalar yapacak.
Ek olarak, Anadolu’nun Bitki Mirası sergisi, Türkiye’nin benzersiz bitki çeşitliliğini tarihi belgeler ve sanat eserleri aracılığıyla sergilerken, çocuklar için düzenlenen yaratıcı drama atölyeleri doğayla olan empatiyi artırmayı hedefliyor. Tüm bu etkinlikler ücretsiz olarak katılıma açıktır. Salt Beyoğlu, Temmuz boyunca ziyaretçilerini doğayla olan bağları yeniden sorgulamaya, türler arası ilişkilerin etik ve duygusal boyutlarına dair yenilikçi sorular sormaya davet ediyor.
Bir Nefesin İzinden
Cow [İnek] (2021) filminden bir kesit ©Kat Mansoor
GÖSTERİM PROGRAMI
3-30 Temmuz
Salt Beyoğlu
Salt Beyoğlu’nda “Hayvanların Yaşamı” sergisine paralel olarak sunulan “Bir Nefesin İzinden” gösterim programı, insanların hayvanlarla ortak yaşamlarına dair soruları gündeme getiriyor. Latince’den gelen “nefes” ve “ruh” anlamına gelen animal kelimesinin kökenine atıfta bulunarak, varlıkları birbirine bağlayan hayatiyet ve kırılganlık koşullarına dikkat çekiyor. Türler arası ilişkilerin etik, duygusal ve duyusal boyutlarına odaklanan bu seçkide, yaşamın değerine ve karşılıklı bağımlılığına dair sorgulayıcı filmlere yer verilmektedir. Tüm gösterimler herkese açıktır ve ücretsizdir.
Yasak Olanla Yakın Olan: İnsana ve Yabana Dair
KONUŞMA
Ahmet Emre Kütükçü
24 Temmuz, 18.30
Salt Beyoğlu
Ahmet Emre Kütükçü ve WWF-Türkiye’nin izniyle
Veteriner hekim ve yaban hayatı danışmanı Ahmet Emre Kütükçü, insan ile yaban hayatı arasındaki etkileşimlerin dinamiklerini ele alan bir konuşma yapacak. Kütükçü, yaban hayatı kaçakçılığının Türkiye ve dünya genelinde nasıl yayıldığını, bu yasadışı faaliyetlerin etkilenen türlerini analiz edecek. Ayrıca, insan-doğa ilişkisinin bozulmasının yaban hayvanlarının yaşam alanlarını nasıl etkilediğini ve bu dönüşümün insan-yaban hayatı ilişkilerini nasıl şekillendirdiğini inceleyecek. Hayvanların Yaşamı sergisi kapsamında WWF-Türkiye iş birliği ile düzenlenen bu etkinlik herkesin katılımına açıktır ve ücretsizdir.
Böcekten Öğrenmek: Doğadan Teknolojiye
KONUŞMA
Mahmut Kabalak
26 Temmuz, 13.00
Salt Beyoğlu
Insect Lab I Mike Libby’nin izniyle
Akademisyen Mahmut Kabalak, böcek gözlemlerinin çeşitli disiplinlerde nasıl anlam kazandığını irdeleyecektir. Canlılarla kurulan ilişkileri çok yönlü biçimde inceleyecek olan konuşmada, entomolojinin (böcek bilimi) biyolojik sistemlerin geliştirilmesine katkılarına odaklanacaktır. Ayrıca, böceklerin yapısal ve işlevsel özelliklerinden yola çıkarak kullanılan biyomimetik yaklaşımlar ve bu uygulamaların etik ve metodolojik sınırları ele alınacaktır.
The Ministry of Bees [Arı Bakanlığı]
KONUŞMA
Apian
26 Temmuz, 15.00
Salt Beyoğlu
Fotoğraf: Apian (Aladin Borioli)
Apian – The Ministry of Bees, insanlar ile arılar arasındaki etkileşimleri inceleyen bir sanatsal araştırma platformudur. Konuşmada, bu platformda gerçekleştirilen araştırmaların metin, fotoğraf, ses ve video gibi farklı medyalarla sunulması planlanmaktadır. Bu malzemeler aracılığıyla insan-arı ilişkilerinin geleceği ele alınacak ve kadim yaklaşımlara dayanarak bir anlatı ortamı oluşturulacaktır. Hayvanların Yaşamı sergisi kapsamında düzenlenen bu program ücretsizdir ve herkesin katılımına açıktır.
Kuşların İzinden “Vatandaş Bilimi”ne: Doğayı Birlikte Gözlemlemek
KONUŞMA
Can Yeniyurt
30 Temmuz, 18.00
Salt Beyoğlu
Ahmet Emre Kütükçü ve WWF-Türkiye’nin izniyle
WWF-Türkiye ekibinden Can Yeniyurt, doğa koruma çalışmalarında “vatandaş bilimi” uygulamalarının nasıl etkin bir yöntem olabileceğini anlatacak. Türkiye’nin Palearktik Bölge’deki konumunun kuş göçleri açısından taşıdığı öneme değinilecek, özellikle İstanbul’da yıllık olarak gözlemlenen yüz binlerce yırtıcı ve ötücü kuş türü üzerinden doğa koruma çalışmaları için sunulan fırsatlar ele alınacaktır. Bu program herkesin katılımına açıktır ve ücretsizdir.
Anadolu’nun Bitki Mirası
Fotoğraf: Metean Bars (Salt)
SERGİ TURLARI
11 Temmuz – 6 Ağustos
Salt Beyoğlu
Türkiye’den 47 bitki ressamının 80 eserinin sergilendiği Anadolu’nun Bitki Mirası, herbaryum örnekleri, tarihi belgeler ve nadir eserlerle birlikte yorumlanmaktadır. Burçin Çıngay tarafından verilecek sergi turları ile iklim değişikliği ile tarımsal çeşitliliği tehdit eden sanayi üretim sistemlerine karşı yerel bitki türlerinin genetik ve kültürel mirasının korunmasının önemi vurgulanmaktadır. Ücretsiz sergi turlarına katılım 20 kişiyle sınırlıdır.
Hayvanlar, Bitkiler ve Biz
Fotoğraf: Metean Bars (Salt)
ÇOCUKLAR İÇİN YARATICI DRAMA ATÖLYELERİ
Rojda Karaş
5-26 Temmuz
Salt Beyoğlu
Salt Beyoğlu’nda gerçekleştirilen “Hayvanların Yaşamı” ve “Anadolu’nun Bitki Mirası” sergileri çerçevesinde çocuklar için yaratıcı drama atölyeleri düzenlenmektedir. Drama eğitmeni Rojda Karaş’ın liderliğindeki atölyelerde çocuklar, doğayla olan bağlantılarını ses, ritim ve beden dili aracılığıyla keşfedecek. Doğadan ilham alarak gerçekleştirilecek canlandırma çalışmalarıyla empati, dönüşüm ve görünmezlik gibi kavramlar işlenecektir. Her atölyeye katılım 20 kişiyle sınırlıdır.
Karanlık Zamanlarda Türler Arası Dayanışma
Fotoğraf: Ali Öz, 1979, Salt Araştırma, Ali Öz Arşivi
Felsefeci Fahim Amir, küresel sağlık krizleri karşısında insan ve hayvan ilişkilerinin nasıl değiştiğini tartışıyor ve “türler arasında yalnızca virüslerin değil, dayanışmaların da yayılabileceğini” ön plana çıkarıyor. Detaylı bilgi için Salt Blog’unu ziyaret edebilirsiniz.
Salt Araştırma Romano Arşivi
Salt Araştırma, Romano Arşivi
“`